KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Posjet Grazu i Klagenfurtu LJEPOTE DRUKČIJEG SVIJETA

Bilo je dobro nakratko se maknuti iz našeg svijeta i pogledati neke druge običaje, kulture, ljude i znamenitosti, ali se pritom i zabaviti. Stoga nam je ovo putovanje bilo vrlo značajno.

Učenici sedmih i osmih razreda koji pohađaju redovnu ili izbornu nastavu njemačkog jezika ove su godine imali prigodu zajedno sa svojim prijateljima i učiteljima posjetiti Austriju, točnije Graz i Klagenfurt. Naše dvodnevno putovanje, 8. i 9. travnja 2017., sastojalo se od prilično ispunjenog programa koji nam je omogućio posjet mnogim ustanovama i znamenitostima, ulicama i trgovima.

Putujući kroz Slovenije došli smo do gradića Graza u kojemu smo uz pratnju vodiča razgledavali grad i njegove znamenitosti. Jedna po kojoj ćemo sigurno pamtiti Graz jest brežuljak Schlossberg na kojemu se nalazi ogroman sat, simbol grada, i s kojega se pruža prekrasan pogled na čitav grad.

SVIJET U MALOM

Poslije razgledavanja imali smo nešto slobodnog vremena za uživanje i kupnju suvenira. U popodnevnim satima istog dana zaputili smo se do Klagenfurta, nešto većeg grada od Graza ali i najvećeg grada austrijske pokrajine Koruške. Nakon razgledavanja grada zaputili smo se u naš hostel u kojemu smo večerali i noćili.

Drugi dan započeo je vrlo zanimljivo. Imali smo prigodu posjetiti Minimundus, mali svijet na jednom mjestu, na kojemu su sagrađene najpoznatije građevine iz čitavog svijeta u minijaturnoj verziji. Taj mi se dio putovanja najviše svidio jer je stvarno poseban doživljaj obići cijeli svijet za samo dva sata. Veliki zoološki vrt s preko 1000 vrsta gmazova iz čitavog svijeta možda neke i nije previše obradovao, ali mislim da je bilo dobro što je u naš izlet uklopljen i dio sadržaja biologije.  Naime, neke životinje vjerojatno ne bismo nikad  vidjeli, dok je držanje zmije oko vrata bilo samo za one najhrabrije.

ZNAČAJNO PUTOVANJE

Posjet Vrbskom jezeru uz koje se nalazi Klagenfurt sve nas je opustio, jer se pruža lijep pogled iz parka u kojem smo nakratko zastali. Na povratku kući, stali smo u Sloveniji na Bledsko jezero. Ondje se nismo dugo zadržali, ali ljepota krajolika i samog jezera sve nas je „ostavila bez teksta“.

Čitavo je putovanje bilo jedno lijepo iskustvo na kojemu smo mogli svašta naučiti, primijeniti sadržaje iz njemačkog jezika koji naši učenici uče, ali i iz ostalih predmeta. Sve je bilo dobro isplanirano i tijekom puta ništa nije remetilo program pa smo sve predviđeno stigli pogledati. Na putovanju su s nama bile učiteljice njemačkog i engleskog jezika, Ivana Palijan i Stela Zubaj, učitelj geografije Mirko Andrić te učiteljica prirode i kemije Ivana Dolaček.

Bilo je dobro nakratko se maknuti iz našeg svijeta i pogledati neke druge običaje, kulture, ljude i znamenitosti, ali se pritom i zabaviti. Stoga nam je ovo putovanje bilo vrlo značajno.

Napisala: Ema Car, 7.b

About the author /