KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Izazovi tehnologije SAMO DA POGLEDAM PORUKU

Objavljeno:  24. 11.2016.

Velika većina mladih korisnici su barem jedne društvene mreže – Vibera, Facebooka, Instagrama, Twittera i dr. „Samo da pogledam poruku!“ čest je izgovor roditeljima i drugim osobama da dulje ostanemo „visiti“ na mobitelu, računalu ili tabletu. Imam i ja iskustva s tim; ponekad „visim“ na računalu ili mobitelu po dva sata.

Preko društvenih mreža može se puno toga važnoga doznati. Ali moramo malo „živnuti“ i povremeno se maknuti od svojih uređaja jer oni mogu svašta promijeniti, katkad nam promijeniti i život. Primjerice, mogu loše utjecati na naše zdravlje. Ili utjecati na naše ponašanje tako da počnemo ignorirati osobe, neprimjereno se ponašati i sl. Gledanje i čitanje nečega neprimjerenoga negativno utječe i na pojedinca i na prijatelje s kojima se druže jer oni međusobno utječu jedni na druge.

Ne moramo neprestano biti na društvenim mrežama da bismo saznali nešto važno. Proizvođači su ugradili u naše uređaje nešto što nam pomaže ako propustimo pokoju poruku – obavijesti o propuštenim porukama i pozivima. Zato možemo otići van i bez naših mobitela, a poruke doznati nakon povratka.

Najbolje vrijeme za „visenje“ na uređajima je navečer, kad nemamo ništa za raditi, odnosno kad su sve obaveze izvršene. To je pravo vrijeme za zabaviti se sat-dva s uređajima. Ali bez pretjerivanja jer u suprotnom, kao što sam već rekao, može nam štetiti, a roditelje naljutiti i potaknuti da nas kazne. Naravno, treba se pritom držati primjerenoga ponašanja na društvenih mreža, primjerenih igrica i drugih primjerenih sadržaja.

Napisao: Matej Andrić, 5.a

About the author /