KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Provjera statusa Eko-škole PONAŠAMO SE ODGOVORNO

Prošle je školske godine naša škola stekla status Eko-škole, no s njim dolazi i odgovorno ponašanje. Povodom obilježavanja Svjetskoga dana aktivnosti za zaštitu okoliša, 7. studenoga 2013. i u našoj su se školi, a u sklopu projekta “Litter Less Campaign”, održale različite aktivnosti.

U ovaj projekt, čiji je cilj smanjiti otpad i dugoročno utjecati na promjenu navika mladih ljudi, uključene su 242 škole iz 20 zemalja. Svaka uključena hrvatska škola u suradnji s tvrtkom “Wrigley Hrvatska” organizira prikupljanje otpada na školskomu području.

Osim prikupljanja više drugih vrsta otpada, naša je škola toga dana organizirala i jednu izvanrednu akciju prikupljanja staroga papira, a prikupljena je pozamašna količinu papira.

Učenici nižih razreda, pod vodstvom učiteljice Tanje Nemčanin, sami su osmislili i pod velikim odmorima u obje smjene otplesali „Eko ples“. Skupina učenika viših razreda, zajedno s učiteljem Mirkom Andrićem, pripremila je „Eko prezentaciju“ koja je također prikazivana pod velikim odmorima.

Sve su ovo imali prigodu vidjeti i predstavnici tvrtke “Wrigley Hrvatska”, koji su nas toga dana posjetili i procijenili koliko smo uspješni. Provjerili su, između ostaloga, nalazi li se u svakoj učionici Eko kodeks i nalaze li se naljepnice “Štedi struju” iznad svakog prekidača i utičnice te “Štedi vodu” iznad svake slavine.

Aktivnosti vezane uz ekologiju pomno su planirane unutar školskoga Eko-odbora pod vodstvom učiteljice Lidije Kuštro, s ciljem usađivanja u glave učenika nekih važnih činjenica i znanja o Zemlji i ekologiji. I sadašnji učenici moraju biti začetnici nade da će sutra stvarno biti bolje, zdravije i čišće, i da će i sljedeći naraštaji uživati u travi, drveću i čistom zraku.

Napisala: Marija Prekodravac, 8.d

Tagged with:    

About the author /


Related Articles