KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Prirodne ljepote OŠ „Retfala“ „IZLOŽBA“ RAZNOGA DRVEĆA

Objavljeno:  4. 11. 2017.

OŠ „Retfala“ ima veliko dvorište, puno različitih iznenađenja. Gdje god se okrenemo, možemo vidjeti biljku koja je posebna, drugačija od ostalih. Osobito su mnogobrojne i lijepe drvenaste biljke.

Kako nam je rekla Ivana Dolaček, učiteljica prirode, biologije i kemije, s prednje strane dvorišta je lijeska, prekrasno drvo s jestivim i finim plodovima. Tu je i kesten, čije plodove jedemo pečene i kuhane, a mnogi obožavaju njihov okus.

U preostalom dijelu dvorišta nalazi se grm divlje ruže, breza, hrast, bukva,  grab, mnogo crnogoričnog drveća, platana, lovor, višnja…  A ima i mnogo zeljastih  biljaka. Posebno značajna zeljasta biljka je topola.  Nju su, nažalost, morali posjeći. Učenicima je od svega u dvorištu najdraža trešnja koju, kad plodovi sazriju, brzo „obrste“.

Školsko dvorište OŠ „Retfala“ vrlo je veliko i ima mnogo prekrasnih biljaka, no neki kažu da nije dovoljno iskorišteno, da ima mnogo praznoga prostora. Nešto što bi ga upotpunilo jest jedna sjenica u dvorištu, o kojoj se već dugo govori, no nikako da se napokon izgradi.

Inače, Škola ima status eko škole i brine o okolišu pa je uključena u različite ekološke projekte. Neki od budućih projekata bit će posvećeni i dodatnom uređenju školskoga dvorišta.

Napisala: Katja Burić, 6. a

About the author /