KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Na Festivalu znanosti IZLOŽILI SMO STARA UČILA

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti, održanom od 24. do 29. travnja 2017. u prostorima Muzeja Slavonije u Tvrđi, bila je vrijeme, a na njemu su sudjelovali i učenici OŠ „Retfala“. Cilj ovog projekta bio je promicanje znanstvenih područja i predmeta, biologije, kemije i fizike među mladima. Ujedno, on poziva sve zainteresirane mlade da kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme i posjete prostore Muzeja za vrijeme Festivala znanosti.

Kako su nam rekle učiteljice Vlatka Šalić Dujmić i Ivana Dolaček – koje su zajedno s učiteljicom Tomislavom Jukić pripremile naše učenike – naša škola ima mnogo starih stvari i eksponata tako da se možemo dobro povezati s Muzejom Slavonije pa je ove godine i ostvarena dobra suradnja.

Naši su se učenici –  Šima Vuletić, Ana Pešikan, Ana Škojo, Filip Mjertan i Lovro Vuletić iz 8.a, Lea Petrov, Larisa Darojković iz 8.c razreda, te Elena Šapina, Ana Salaić i Dora Jusup iz 6.a razreda – za izložbu pripremali dva dana. Uzeli su stare predmete iz škole, tražili povijesne izvore po školi, a zatim ih odnijeli u muzej, očistili i pripremili za izložbu.

Članovi Tima za biologiju su, nakon potrebnih istraživanja, donijeli slike s kukcima, puno svjetlosnih sličica za dijaprojekciju te zbirku minerala. Tim za kemiju donio je mnogo nekadašnjih predmeta kao što su stari mikroskopi, udžbenici, priručnici, stari kemijski pribora, a Tim za fiziku mjerice za volumen, ampermetre i voltmetre, elastičnu silu i oprugu, električni izboj i stare filmove. Učenici ističu da se nije bilo lako pripremiti, ali su se na kraju odlično osjećali.

Muzejska pedagoginja Jasenka Ricl pokazala im je kako se priprema muzejska izložba, obišavši jedan cijeli postav, te zajedno sa suradnicima i s učenicima odabrala instrumente za izložbu, označila ih, napisala legende za lakše snalaženje i izradila plakate koji ukratko govore o sva tri područja.

– Mislim da je ovo što smo uradili bilo jako lijepo za sve, i za učenike i učitelje, ali i posjetitelje jer smo se svi zajedno družili u prostorima Muzeja, s tim da su u ovom slučaju učenici preuzeli naše uloge. Ovo je nastavak jedne krasne suradnje s OŠ „Retfala“, a nadamo se da će tako biti i dalje – zaključila je gđa Ricl.

Napisala: Ema Car, 7.b

About the author /