KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Učiteljica Ivana Bilandžić PRIMLJENA SAM U HOGWARTS

Objavljeno: 23. 1. 2017.

*Nemam neki moto kao životnu vodilju. Trudim se voljeti sve ljude i biti dobra prema svima. Mislim da me to čini sretnom osobom.

*Na kupalištu u Orahovici zmija me dodirnula po nozi. Nikad više nisam otišla u Orahovicu!

 

Došavši u rujnu 2015. g. u našu školu, učiteljica Ivana Bilandžić (tada Šutalo) počela je predavati hrvatski jezik samo jednom razredu, mom tadašnjem 5.a. Tek smo došli iz „donjeg doma“, nismo još bili sigurni u sebe, no uz novu, uvijek nasmijanu učiteljicu, sve nam je postalo nekako lakše.

Recite nam nešto o sebi, nešto što mislite da bi svi trebali znati.

Ono što svi trebaju znati o meni je da predajem hrvatski jezik 6. a razredu. Završila sam Filozofski fakultet u Osijeku. I ja sam ovdje išla u školu. Obožavam sendviče, Harryja Pottera, Gospodara prstenova i imam brata koji trenutno živi u Americi.

Kako vam je ovdje bilo kao učenici? Jeste li voljeli ići u školu ili vam je bilo teško kao nama?

Ja sam ovdje bila od 5. do 8. razreda. Imala sam najbolju razrednicu na svijetu, Zdenku Cvijanović. Žao mi je što ju niste upoznali, no otišla je u mirovinu. Voljela sam ići u školu, bila sam odlična učenica i imala sam puno prijatelja. No, Marija, mislim da vama nije toliko teško kao što misliš. (smijeh)

 

NEMOJTE BITI KAO JA

Što ste najviše voljeli u osnovnoj školi, a što ne?

Najviše sam voljela što se svaki dan mogu družiti sa svoje četiri najbolje prijateljice,a od predmeta Engleski jezik i Povijest. Mislim da baš nisam voljela svu djecu iz svog razreda. Bila sam „bucmasta“ djevojčica, nisam imala prednji zub i nosila sam okrugle zlatne naočale s dosta velikom dioptrijom. Možeš li zamisliti koliko su se neki znali nasmijati na moj račun? Možda vam čak jednom pokažem i svoju sliku iz tih dana.

Žao mi je što su vas zadirkivali; da idete s nama u razred, mi bismo vas svi voljeli!

Zato ste mi vi najdraži razred! Ne znam je li to zato što ste mi jedini razred kojemu predajem ili ste zaista jako dobri…

Sigurna sam da smo jako dobri! Opišite nam neku zgodu tijekom vašega studiranja.

Na predavanju kolegija „Stara hrvatska književnost“ toliko sam jako kašljala da  me profesor izbacio van. Više od nekoliko puta ušla sam u pogrešnu učionicu i odslušala cijelo predavanje na mađarskom ili njemačkom jeziku jer mi je bilo previše neugodno ustati se i otići. Razmišljajte kad krenete na fakultet, nemojte biti kao ja!

 

KNJIGE SU MI I DALJE POSEBNE

Jeste li oduvijek bili sigurni da želite biti učiteljica hrvatskoga jezika?

Moram priznati da nisam. Prvo sam htjela biti manekenka, nakon toga pravnica, kao i moja mama. Malo sam htjela biti i liječnica, i naposljetku sam odlučila biti odvjetnica. Oduvijek sam puno pričala i bila sam najglasnija među svim svojim prijateljima. Odmah mi je bilo jasno da sam odvjetnica! (smije se) Kada sam krenula u srednju školu, hrvatski jezik počela mi je predavati jedna jako dobra profesorica i nekako sam uz nju to sve i zavoljela.

Mislim da ste najviše zavoljeli glagolska vremena.

Jesam, a i vi ćete! Obećajem!

Rekli ste na početku razgovora da želite da svi znaju da ste velika ljubiteljica knjiga o Harryju Potteru. Zašto?

Oduvijek sam voljela čitati. Toliko sam čitala da mi je mama u jednom trenutku zabranila odlazak u knjižnicu jer se bojala da će mi jako narasti dioptrija od toliko čitanja. Ove knjige zavoljela sam odmah, toliko da i u 29. godini i dalje mjesečno pročitam barem jednu od njih sedam. Čitam ga kad mi je dosadno, kad sam tužna itd. Brat i ja smo pogledali sve filmove otprilike pedeset puta, ali knjige su mi i dalje posebne. Sudjelovala sam u kvizovima o Harryju Potteru, imam čak i svoje pismo da sam primljena u Hogwarts.

Koji je naslov prvog poglavlja pete knjige „Harry Potter i red feniksa“?

Dementni Dudley.

Koja je vrsta zmaja Norbert?

Norveški kukudrilo!

Vi ste zaista prava Potterovka!

Jesam i ponosim se time!

 

DODIRNULA ME ZMIJA

Što radite u slobodno vrijeme?

Zavoljela sam kuhanje pa sad svaki dan isprobavam nešto novo. Imam jednu prijateljicu koja zna skuhati najsavršenije i najslasnije stvari pa ju svaki dan zovem da ju pitam kako se kuha ovo, kako se kuha ono… Mislim da sam joj možda čak malo već i dosadila. Također, volim gledati serije. Igra prijestolja mi je jedna od najdražih serija ikada.

Preporučujete li ju i nama da ju pogledamo?

Ne, još ste premladi! Možda za nekih dvadeset godina.

Koji je vaš neostvareni san?

Do sada mi se većina snova ostvarila i jako sam zahvalna na tome. Radim, udala sam se za jako dobrog čovjeka koji me voli, imam divnu obitelj, no imam samo još jedan san – željela bih otići k bratu u Ameriku! On živi u Chicagu i svaki dan preko telefona mi priča o zgradama od 111 katova, najsavršenijim jelima koja se tope u ustima i ogromnim centrima za kupnju gdje sve košta najviše pet dolara. To vam je otprilike 30 kuna. Želim tamo otići i kupiti si sve!

I ja vam to želim. Kad već razgovaramo o snovima i životu, imate li neki životni moto?

Nemam. Trudim se voljeti sve ljude i biti dobra prema svima. Mislim da me to čini sretnom osobom. Ne vodim se za nekom posebnom izrekom.

Želim vam još postaviti najvažnije pitanje: imate li kućnog ljubimca? Koju životinju najviše volite, a koju najmanje?

Ovo je stvarno najvažnije pitanje! Nemam kućnog ljubimca, no najviše volim pse. A jako, jako se bojim zmija, ne mogu ih vidjeti ni na televiziji. Jednom se u jednom malom zoološkom vrtu,  u Našičkom Markovcu, nisam mogla pomaknuti s mjesta koliko sam se uplašila udava koji je bio na ulazu, a na kupalištu u Orahovici me zmija dodirnula po nozi. Nikad više nisam otišla u Orahovicu!

Razgovarala: Marija Knježević, 6.a

About the author /