KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Što mladima zapravo treba – VRIJEME JE SAZNATI

Objavljeno: 19. 1.2017.

Mladi ljudi od svojih roditelja mnogo toga žele i mnogo toga zahtijevaju kako bi bili ukorak s današnjim trendovima. Uglavnom su to materijalne stvari – novi mobitel, tenisice i dr. Roditelji su prezaposleni te mogu vrlo malo vremena posvetiti svome djetetu pa im je „najbolje“ rješenje djetetu ispuniti bilo koju želju ili zahtjev – nešto mu kupiti, ne bi li mu tako nadoknadili vrijeme koje s njim nisu proveli.

No, zapitamo li se ikada što nama, djeci i mladima, stvarno treba?

U životu svakog djeteta veliku ulogu igraju mediji koji ih često, nažalost, ne vode u pozitivnom smjeru. Oni govore i pišu o previše toga negativnoga; čitamo samo tmurne i tužne članke, crne kronike, gledamo vijesti u kojima ima sve manje dobrih događaja. Nasuprot tome, mediji nameću mnoge trendove koji su često vrlo skupi, i prečesto neprimjereni za dob djece i mladih. Koliko je ono što oni predstavljaju kao in potrebno životu jednog osnovnoškolca ili srednjoškolca rijetko se tko zapita.

Primjerice, danas malo tko od mladih ne sluša cajke i drugu nekvalitetnu glazbu. Pritom rijetko ozbiljno, kritički poslušamo tekst i razmislimo o čemu on govori. Ne pitamo se koji je smisao tih pjesama koje nam ulaze u podsvijest.

U društvu prijatelja koji u takvom okružju odrastaju, pod njihovim utjecajem, mnogi pojedinci se lako iskvare, tj. počnu se neprihvatljivo ponašati. U ovim godinama katkad je čak i presudno za jedno dijete u kakvo će društvo upasti te s njim provesti svoje slobodno vrijeme. Mediji i prijatelji vrlo mnogo utječu na mlade danas,  uz njih dijete odrasta te njegovo odrastanje nekada može izmaknuti kontroli.

Nešto pozitivno što čuju u školi, na satu razrednika ili na nastavi, često zaborave ili uopće ne obraćaju pozornost na to. Sve dok imaju najnoviji mobitel, nove tenisice, jaknu, popularne prijatelje i „elitno“ društvo, sve je u redu. Je li to stvarno ono što je potrebno za sretno i bezbrižno djetinjstvo jednog djeteta?

Zašto danas djeca ne obraćaju pozornost na ono što odavno smatramo pravim životnim vrijednostima? Zar dobar uspjeh u školi, različite sitnice, zdravlje i mir u obitelji nisu pravi razlog za sreću? Zapitaju li se ikada, primjerice, što žele bolesni, bolesna djeca, prije nego što sami požele novi mobitel ili laptop?

Što mladima danas stvarno treba? Zapitajmo se svi.

Napisala: Ema Car, 7.b

About the author /