KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Vozač BMX-a Josip Rebolj OVO JE OPASAN SPORT

Objavljeno21. 11.2016.

Gledao sam kako momci voze na tim biciklima, kako jurcaju i lete na sve strane, izvode vratolomije i kako su sretni jedni za druge kada uspješno naprave neki trik.

Josip Rebolj, učenik Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, budući je programer. Već dugi niz godina bavi se vožnjom BMX-a, izvodi akrobacije i oduševljava sve koji su ga imali priliku gledati. Razgovarali smo s Josipom i provjerili što se krije iza ovog sporta, koji su mu daljnji planovi i gdje se vidi za 10-ak godina.

Što te motivira na bavljenje ovako ekstremnim sportom?

– Užitak kada napravim neki novi trik ili nešto novo što ekipa ne zna. Taj je mali trenutak slave ono što nas sve čini sretnima. Najsretniji sam kada natjeram prijatelje da nauče nešta novo.

Je li vožnja opasna, jesi li imao kakve ozljede?

Vožnja je vrlo opasna, uvijek postoji mogućnost pada i ozljede. Ja nisam imao nekih većih ozljeda osim nekoliko napuknutih zglobova i istegnutih ligamenata. Padovi su učestali pa svaki dan idem kući s krvavim nogama i novim ožiljcima. Potrebno je imati štitnike i kacigu da se ozljede spriječe.

 DIJELOVI SU VRLO SKUPI

Kada si se počeo baviti vožnjom BMX-a, kako se rodila ljubav prema tome?

– U petom razredu. Tata me često vodio sa sobom na srednjoškolsko igralište kada je išao s prijateljima igrati nogomet, pa sam ja odlazio do skate parka koji se tada tamo nalazio. Gledao sam kako momci voze na tim biciklima, kako jurcaju i lete na sve strane, izvode vratolomije i kako su sretni jedni za druge kada uspješno naprave neki trik. Odmah sam znao da je to nešto za mene i da ću se time baviti čim prije.

Jesi li se natjecao do sada?

– Nisam se nikada natjecao. Smatram da se ne trebam natjecati da pokažem što znam, ali ne kažem da se nikada neću natjecati.

Je li ovo skup sport? Koliko košta održavanje bicikla? Pomaže li ti netko?

– Skup sport? Ha, jest! Jako skup sport. Novi dijelovi mogu koštati i preko 2000 kuna, a kada uzmete u obzir da padate stalno i udarate bicikl, često treba mijenjati dijelove. Bicikl sam održavam i što više stvari pokušavam riješiti sam ili uz pomoć prijatelja.

VOLIM UČITI NOVE TRIKOVE

Osim vožnje BMX-a, koji te još sportovi privlače? Jesi li probao nešto ekstremno?

– Osim BMX-a, trenirao sam malo lakše sportive – nogomet (5 godina) i košarku(3 godine).

Kako si uspio uskladiti obveze u školi sa svojom ljubavi prema BMX-u?

– Vrlo teško. Škola mi je uvijek na prvom mjestu i uvijek se tjeram učiti i dobivati što bolje ocjene, kako bih mogao voziti. Ali svaki dan bez obzira na sve, provedem barem sat-dva na biciklu.

Kakvi su ti daljnji planovi? Čekaju li te kakva natjecanja?

– Plan mi je voziti s ekipom i zabavljati se što više, učiti nove trikove i povećati BMX scenu u Hrvatskoj. Želim nove trikove, nova prijateljstva i putovati u druge gradove da isprobam druge parkove. Volio bih da svi podržite lokalnu BMX i skejt scenu. Dolazite na Pannonian challenge, pomažite volontirajući, probajte voziti – možda vam se svidi. Ako ste željni adrenalina i zabavnih iskustava, te borbe sa samim sobom da naučite nešto novo, ovo je za vas.

Razgovarala: Emma Kaladić, 8.a

About the author /