KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek, šk. god. 2019./2020.

Predavanje o alkoholu BJEŽIMO OD NJEGA

Alkohol je jedan o najčešćih ljudskih poroka, a predavanje je o tomu našim učenicima osmih razreda 4. listopada 2013. održao dr. Tibor Santo iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Ono je dio projekta “Zdrav za 5” što ga zajedno provode Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutarnjih poslova. Ovakve se preventivne aktivnosti provode sve ranije, jer svaka nova generacija sve ranije počinje konzumirati alkohol i sve ranije mladi postaju ovisnici.

Osim što je ponovio neke poznate činjenice, poput one da dugogodišnje konzumiranje alkohola uzrokuje bolesti jetre, predavač je, služeći se i PowerPoint prezentacijom, ukazao ne neke manje poznate činjenice, npr. da i “bezalkoholno” pivo ima alkohola (većinom je 0,5%). Pobio je neke tvrdnje i predrasude. Primjerice, netočno je da su ljudi u alkoholiziranom stanju privlačniji suprotnom spolu ili da je osoba pod utjecajem alkohola sretnija. Nije točno ni da alkohol ljude oslobađa stresa; nasuprot tomu, u tomu će nam pomoći tjelovježba i pravilna prehrana. Također, ako nam je stvarnost nepodnošljiva i želimo malo pobjeći od nje, predlaže nam, ali umjereno, videoigrice te knjige.

Dodirnuo se i svima poznate teme – vršnjačkog pritiska, te upozorio da uvijek trebamo imati „svoje ja“ i ne popuštati nagovaranjima na  alkohol u ranoj dobi jer to može imati kobne posljedice u daljnjemu životu.

Učenici su temu shvatili ozbiljno i aktivno sudjelovali u raspravi.

Napisala: Marija Prekodravac, 8.d

Tagged with:    

About the author /